COLUMN | Voor iedereen is slaap heel belangrijk, dat is geen nieuws. Maar voor kinderen en pubers des te meer. Er gebeurt zoveel in hun groeiende lichaam en brein dat ze heel veel slaap nodig hebben. Die slaap hebben ze nodig zodat hun lichaam, organen en hersenen goed kunnen ontwikkelen. Maar ook om te kunnen herstellen van bijvoorbeeld sporten, om allerlei indrukken te kunnen verwerken en om lesstof op te slaan.
Tot een jaar of veertien slapen kinderen 10 à 11 uur per nacht. Daarna, in de puberteit, verandert het slaappatroon. De biologische klok van veel jongeren verschuift rond hun zestiende. Ze worden dan gemiddeld twee uur later slaperig. Dit komt door het hormoon melatonine, het slaaphormoon. De aanmaak van melatonine gebeurt in de puberteit twee uur later dan bij volwassenen.
Meer kans op slaaptekort
Pubers hebben tijdelijk juist meer behoefte aan slaap terwijl hun bioritme tegelijk ook verschuift. Dat zorgt ervoor dat pubers later naar bed gaan en laat wakker worden. Ze worden dus echte avondmensen. Jongeren gaan soms om half elf naar bed maar vallen dan pas om één of twee uur 's nachts in slaap. Dat is niet handig als ze weer om half negen op school worden verwacht. Daardoor hebben ze een grote kans op een slaaptekort. Ze halen de negen uur slaap die ze nodig hebben maar zelden.
Schermtijd reduceren
Veel pubers hebben moeite om op tijd te gaan slapen omdat ze zich niet moe voelen. Dat is de invloed van de melatonine. Natuurlijk spelen social media en andere interessante dingen ’s avonds ook een rol bij het late slapen. Door het blauwe licht van telefoonschermen wordt de aanmaak van melatonine ook nog eens vertraagd. Dus dat verstoort het slaappatroon nog extra. Het is lastig voor ze, maar het zou echt helpen om anderhalf uur voor het slapen gaan de telefoon, laptop, iPad of PlayStation aan de kant te leggen.