Matrassen voor de kinderen in armoede
Een alleenstaande moeder van een peuter die op een matras met gaten slaapt. Een puberdochter die niet meer op haar kindermatras past, maar wiens ouders geen geld hebben voor een nieuw matras. Het zijn slechts twee voorbeelden van mensen die dankzij de samenwerking tussen M line en Kinderhulp weer een goede nachtrust hebben. M line doneert retourmatrassen die binnen de proefperiode zijn teruggekomen. Kinderhulp zorgt er op haar beurt voor dat deze matrassen bij gezinnen terechtkomen die het hard nodig hebben.
Achter de voordeur
Een op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Kinderhulp helpt een deel van hen en zo’n 3200 gezinnen per jaar doen een aanvraag voor herinrichting van de slaapkamer. Om in de grote vraag naar matrassen te voorzien, werkt Kinderhulp samen met M line en Pluryn maakt op haar beurt de match met gezinnen. “Dan krijg ik een mailtje met de vraag of ik cliënten heb die dringend een nieuw matras nodig hebben”, vertelt ambulant ondersteuner Sandra Hermsen van Pluryn. “Ik en mijn collega-hulpverleners komen achter de voordeur en kennen altijd wel een kind dat het broodnodig heeft.”
Schrijnende situaties
Er is veel meer armoede in Nederland dan je denkt. “Door met zo min mogelijk geld het leven van zo veel mogelijk mensen zo normaal mogelijk te maken, doen we echt iets waardevols”, aldus Sandra. Zo herinnert ze zich een moeder wiens zoon op een matras met gaten moest liggen. “Vanaf het moment dat ik een nieuw topmatras voor de jongen kwam brengen, kon hij weer goed slapen. Wat een positieve invloed had op zowel moeder als kind. Ik kijk altijd naar de complete gezinssituatie. Ik begeleid bijvoorbeeld ook een thuiswonend meisje van 19 van wie de ouders in de schuldsanering zitten. Het geld dat ze verdient met haar bijbaantje gaat op aan vervoer voor haar opleiding. Je kunt je voorstellen dat zowel het meisje als haar ouders blij waren met het grotemensenmatras van M line.”
Kippenvelmomenten
Hetzelfde was het geval bij een jonge, alleenstaande moeder zonder fatsoenlijk matras, die al tijden verkeerd lag. “Na de eerste nacht op haar M line matras vertelde ze dat ze in lange tijd weer eens een hele nacht had kunnen doorslapen”, gaat Sandra verder. “Dat ze zelfs energie had om voor haar kinderen te zorgen. En ja, dan krijg ik wel even een brok in mijn keel.”
Ze telt ook regelmatig haar zegeningen als ze ’s avonds thuiskomt bij haar eigen pubers. “Zij hebben alles wat ze nodig hebben, en kijk eens naar dat negentienjarige meisje. Zíj heeft geen geld voor basics, laat staan voor een laptop of merkkleding. Dat wij dan kunnen helpen met een goed matras, geeft veel voldoening. We hebben haar ook een keer kleedgeld mogen geven. Door deze hulp wordt haar leven weer iets normaler.”
Retourmatrassen
De matrassen die M line meerdere keren per jaar doneert, zijn retour gekomen binnen de garantietermijn van 100 dagen proefslapen. Ze worden gereinigd, verpakt, opgehaald en daarna zorgt onder andere Pluryn ervoor dat ze bij de juiste personen terechtkomen. “We hebben ook wel eens topmatrassen gekregen waar atleten tijdens de Olympische spelen een paar weken op hadden geslapen. Die matrassen mogen dan niet splinternieuw zijn, ze hebben natuurlijk niks geleden én kunnen het verschil maken in een kinderleven!”
Een goede nachtrust is juist in de kindertijd, wanneer het lichaam en de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn, enorm belangrijk. Hoe beter ze ’s nachts uitrusten, hoe meer ze uit de dag kunnen halen. “En iedereen heeft recht op een gezonde en mooie toekomst. Ook kinderen en jongeren van wie de ouders geen nieuw matras kunnen betalen.”
Dankbaarheid
De een is stil en slikt een keer. De ander reageert uitbundig en stuurt een kaartje. Maar wat iedereen met elkaar gemeen heeft, is dankbaarheid. “Soms vragen mensen zich af waar ze het matras aan te danken hebben. Dan maak ik duidelijk dat ze het verdienen”, legt Sandra uit.
Volgens haar heeft de gemiddelde Nederlander er geen idee van hoe het eraan toe gaat bij minder vermogende mensen een paar straten verderop. Zelfs na 30 jaar in de hulpverlening schrikt ze nog wel eens. “Een moment dat ik nooit zal vergeten, is die keer dat de dochter des huizes me bij een kennismaking trots haar slaapkamer liet zien. Ik brak bij het zien van het afgebladderde behang en kale matras en dekbed, zonder overtrek of lakens. Terwijl mijn kinderen thuis prinsheerlijk onder een prinsessendekbed lagen... Voor dit meisje en nog vele andere kinderen is de samenwerking tussen Kinderhulp, M line en Pluryn goud waard.”