Invloed van alcohol voor het slapen
Het effect van alcohol op je slaap
Alcohol is een veelgebruikt middel om te ontspannen. Heel wat mensen nuttigen voor het slapengaan nog een glaasje alcohol met de gedachte dat het hen slaperig kan maken. Daardoor denken ze dat hun nachtrust beter zal zijn. Niets is echter minder waar want alcohol zorgt eigenlijk voor een verminderde kwaliteit van de slaap en een kortere slaapduur.
Slecht slapen door alcohol
Wanneer je alcohol drinkt heeft dit vrijwel direct invloed op je slaap. Hoewel je kort na het drinken van alcohol in slaap kan vallen, slaap je hierdoor vaak onrustig en ondiep. Het drinken van alcohol verstoort je slaapcyclus.
Alcohol verstoort je slaapcyclus en REM-fase
De normale zogeheten REM-slaap wordt verstoord en de duur van deze fase wordt verminderd. De REM-slaap is de diepste en meest herstellende slaap. Deze slaapfase is essentieel voor je mentale gezondheid aangezien je hieruit je dagelijkse portie energie haalt. Als je minder tijd doorbrengt in deze fase, dan kan dit je stemming en energieniveau beïnvloeden. Een kortere REM-slaap heeft namelijk een belangrijke invloed op slaapregulerende stoffen. De korte termijn afgifte van melatonine, het hormoon dat helpt bij het reguleren van je slaapcyclus, wordt bijvoorbeeld verstoord. Dat heeft invloed op hoe diep je slaapt en hoe vaak je gedurende de nacht wakker wordt.
Alcohol kan ook leiden tot andere slaapproblemen
Bij het drinken van veel alcohol kan je lichaamstemperatuur stijgen. Je lichaamstemperatuur is een belangrijke factor in het bereiken van een diepe slaap. Je ademhaling kan versnellen en het kan zijn dat je regelmatig naar het toilet moet. Dit leidt tot onrustige nachten en een verstoorde slaap. Hierdoor kan een laag energieniveau en een extra vermoeid gevoel ontstaan, waardoor de prestaties worden verminderd. Bovendien kan het drinken van alcohol slaapproblemen verergeren, waardoor je je extra moe en uitgeput voelt.
Samengevat, dit zijn de negatieve effecten van alcohol op jouw nachtrust:
- REM-slaap raakt verstoord
- Korte termijn afgifte van melatonine vermindert
- Lichaamstemperatuur neemt toe
- Ademhaling stijgt
- Energieniveau daalt
Tips voor de combinatie van alcohol en slapen
Om de kwaliteit van je slaap te verbeteren is het belangrijk om je alcoholconsumptie te beperken. Probeer vlak voor het slapengaan geen alcohol te drinken. Mocht je toch graag een glas alcohol willen nuttigen, probeer dan niet meer dan twee glazen te drinken. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om de alcohol te laten verdampen voordat je gaat slapen. Als je toch gaat slapen met te veel alcohol op, denk dan aan deze tips zodat je de dag erna iets beter wakker wordt:
- Drink water voor het slapengaan. Dat vermindert de kans op uitdroging.
- Ga niet met een lege maag naar bed. Je maag is kalmer als het iets kan verteren.
- Zorg dat je kamer donker is. Zo wordt je nachtrust niet verstoord door licht van buitenaf.
- Paracetamol kan helpen om met minder hoofdpijn wakker te worden. Gebruik liever geen aspirine in combinatie met alcohol. Met deze combinatie neemt het risico op beschadiging van maag- en darmslijmvlies toe.