Hoe voorkom je een jetlag na het vliegen?
Je moet er wat voor over hebben: het bereiken van jouw perfecte vakantiebestemming! Dat gaat soms gepaard met een lange vlucht en het doorkruisen van verschillende tijdzones … De één heeft al meer last van het tijdsverschil dan de andere. Hou er zeker rekening mee dat een jetlag de eerste paar dagen van je vakantie of je terugkomst goed kan belemmeren! Wij leggen je graag uit wat een ‘jetlag’ nu juist is en wat het doet met je lichaam.
Wanneer je naar een ander continent vliegt, doorkruis je vaak meerdere tijdzones. Dat heeft uiteraard geen goede invloed op je biologische klok en je waak-slaapritme. Wanneer je last hebt van een jetlag ervaar je een tijdsverschil ten opzichte van België en dat maakt dat je moe bent en naar bed wil. Terwijl het op je vakantieadres nog lang geen bedtijd is! Je lichaam heeft simpelweg enkele dagen nodig om te wennen aan dit nieuwe ritme. Hoe groter het tijdsverschil, hoe groter de jetlag.
Waar herken je een jetlag aan?
Een jetlag uit zich vaak in vermoeidheid, slapeloosheid en geen of weinig eetlust óf juist honger op vreemde tijdstippen, uitdroging, sufheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en maag- en darmklachten. Kortom, dit wil je liever voorkomen! Afhankelijk van de richting waarin je vliegt, kun je er op de heenweg of juist de terugweg meer last van hebben. Vaak is het voor je lichaam makkelijker wennen als je naar het westen vliegt. Je maakt bij aankomst een extra lange dag waardoor je aan het einde van de dag gegarandeerd in slaap valt. Je vliegt als het ware terug in de tijd. Dat betekent bijgevolg wel dat wanneer je naar het oosten vliegt, je mogelijk meer last hebt van het tijdsverschil. Je vliegt dan ‘vooruit’ in de tijd. Dat zorgt ervoor dat de aankomstdag korter is en de nacht eerder aanbreekt.
TIP: vlieg je naar het oosten? Probeer de dagen voorafgaand aan je vakantie al wat eerder te gaan slapen en vroeger op te staan. Vlieg je naar het westen? Probeer dan juist later te gaan slapen en ’s ochtends langer uit te slapen. We geven je meer slaaptips voorafgaande en tijdens je vakantie...
Jet Lag Calculator
Maar hoe weet je nu wat het ideale ritme is om je jetlag tegen te gaan? Gebruik de Jet Lag Calculator. Deze handige tool berekent aan de hand van een algoritme, je vluchttijden en normale slaapritme een persoonlijk slaapschema.
Meer tips
1. Wijzig op tijd je horloge of telefoon naar de lokale tijd: dat helpt je langzaamaan wennen en zorgt ervoor dat je niet meer wordt geconfronteerd met de tijd in je thuisland. Is de ‘nieuwe tijd’ eigenlijk ‘bedtijd’? Probeer dan in het vliegtuig te slapen.
2. Pas je etenstijden aan: eet op de ‘nieuwe’ etenstijden om je lichaam te laten wennen. Mocht je het tot die tijd niet volhouden, eet dan iets klein maar geef er niet volledig aan toe.
3. Pas je voedselkeuze aan: wanneer je naar het oosten reist, kun je het beste koolhydraten zoals fruit, aardappels, pasta en rijst eten. Dit omdat je van koolhydraten sneller moe wordt. Als je naar het westen reist, kun je het beste proteïne eten zoals vis, kaas, vlees, eieren en melkproducten. Alcohol kunt je het beste mijden en het is heel belangrijk om voldoende water te blijven drinken.
4. Doe gedurende de dag geen dutje maar ga juist buiten in de zon zitten. Zonlicht en de buitenlucht remmen het slaaphormoon melatonine.
5. Doe de eerste dagen van je vakantie een beetje rustig aan. Plan dus niet meteen heel actieve en of vermoeiende activiteiten. Dan duurt het des te langer voor je weer helemaal de oude bent.
(Bron: Holidayguru.nl)