Hoe verbetert sporten je slaap?
Heb jij na een late voetbalwedstrijd wel eens moeite om in slaap te vallen? Of val jij na een pittige hardloopsessie juist als een roosje in slaap? We hebben allemaal wel het gevoel dat sporten je slaap beïnvloedt. Maar is er ook een manier om sporten in te zetten voor een goede of in ieder geval betere nachtrust?
Wat hebben sport en slaap precies met elkaar te maken?
Ken je de uitspraak: ‘De Tour win je in bed’? Deze quote van Tour de France-winnaar Joop Zoetemelk is bijna legendarisch en zegt tegelijkertijd veel over de relatie tussen slapen en sporten. Tijdens het sporten ben je namelijk bezig om je lichaam als het ware uit te dagen, af te breken en een klein beetje kapot te maken. Het is juist in de herstelfase waarin je de vruchten plukt van een pittige sportsessie. Tijdens slaap herstelt je lichaam van de zware work-out en zorgt er zelfs voor dat het de volgende keer beter opgewassen is tegen al dat fysieke geweld. Goed rusten - en dus ook slapen - is dus een wezenlijk onderdeel van het sporten.
Praktische tips om sport in te zetten voor een betere nachtrust
Goed slapen is dus belangrijk. Maar hoe kan sporten daaraan bijdragen en hoe voorkom je dat je juist urenlang naar het plafond ligt te staren na een work-out. We hebben 3 praktische tips voor je op een rijtje gezet:
1. Let op het moment van de dag dat je gaat sporten
Sporten zorgt voor stress voor het lichaam. Dit hoeft zeker niet per se slecht te zijn, maar het gebeurt wel. Dit uit zich onder meer in een verhoging van de lichaamstemperatuur, hogere cortisolwaarden (stresshormoon) en een verhoogde hartslag. Dit zijn geen ideale omstandigheden om lekker in te slapen. Daarom is het belangrijk om het lichaam genoeg rust te gunnen tussen het sporten en het slapen. Idealiter is het voor je nachtrust dus het beste om ‘s ochtends te sporten.
2. Train kort, maar intensief
Lang niet iedereen is in de gelegenheid om in de ochtend te sporten. Wanneer je ‘s avonds sport, kun je het beste kiezen voor een korte, intensieve workout. Bij duursporten stel je je langer bloot aan inspanning (wat stress veroorzaakt) en heeft je lichaam langer nodig om de eerder genoemde lichaamstemperatuur, cortisolwaarden en hartslag te laten zakken. Kort maar krachtig sporten, is het devies. Houd in gedachte dat je ongeveer een uur tot anderhalf uur nodig hebt om al je waardes weer op normaal peil te krijgen.
3. Zorg voor een goed bed en matras
Om goed te herstellen van het sporten en tegelijkertijd goed in slaap te kunnen vallen is het ook belangrijk om een goed kussen en een goed matras te hebben. Er is geen universeel juist matras en ook het juiste kussen is voor iedereen verschillend. Verdiep je dus goed in de mogelijke varianten en ontdek wat voor jou het beste werkt.
Bron: https://www.janklp.nl/gezondheid/effect-van-sporten-op-slaap/