Alles wat je moet weten over het verschonen van je bed
Op een bed brengen we een behoorlijk groot deel van ons leven door, namelijk ongeveer een derde. Zo vangt jouw bed elke week ongeveer 56 uur zweet op dat je achterlaat. Dan hebben we het nog niet gehad over andere lichaamseigen stoffen die in je bed belanden. Voor de hygiëne is het dus belangrijk dat je het bed op tijd schoonmaakt, maar hoe vaak moet je jouw bed verschonen en wanneer? Hoe moet je vervolgens je beddengoed wassen en hoe maak je jouw bed op? M line schiet te hulp!
Bed verschonen als vereiste
Gemiddeld verliezen we per uur 60 milliliter vocht door te transpireren als we slapen. Dit wordt grotendeels opgevangen door ons bed: het beddengoed, dekbed, matras en eventueel een topper. Daarnaast verliezen we in bed tevens dode huidcellen en huidvet. Hierdoor is een bed ook wel een broedplek voor onhygiënische geurtjes, bacteriën en huisstofmijt. Met enige regelmaat je bed verschonen is dus geen overbodige luxe, maar eerder een vereiste.
Wist je dat M line hoofdkussens en dekens heeft voor elk seizoen met aangepaste ventilatie, zo heb jij het nooit te warm of te koud en wordt zweten beperkt.
Hoe vaak moet je je bed verschonen?
De exacte frequentie waarmee je je bed moet verschonen is afhankelijk van hoe vaak het gebruikt wordt. Zo hoef je een logeerbed minder vaak te verschonen dan jouw eigen bed, aangezien er minder frequent in geslapen wordt. Dus hoe vaak moet je je bed verschonen? Voor normaal gebruik, 7 dagen per week, geven wij bij M line het advies om je bed op z’n minst 1 keer per week te verschonen. Het is niet noodzakelijk om het vaker te doen, tenzij daar een reden voor is. Bijvoorbeeld als je verrast wordt met een ontbijt op bed.
Het beddengoed wassen
Wanneer je je bed verschoont, dan hoef je niet telkens al het beddengoed te wassen. Met het verschonen van je bed bedoelen we bij M line voornamelijk het wassen van je kussenslopen, dekbedovertrek en hoeslaken. De rest hoeft minder vaak gewassen te worden. Denk hierbij aan het wassen van (de hoes van je) matras, topper, dekbed en matrasbeschermer. Uiteraard is het wel verstandig om iedere week je dekbed te luchten als je het bed verschoont, daarmee verklein je de kans op schimmelvorming en bacteriën.
Hoe moet je beddengoed wassen?
Wanneer je het dekbedovertrek en de kussensloop gaat wassen, doe ze dan binnenstebuiten in de wasmachine. Op die manier voorkom je slijtage aan het materiaal, vervaging van de print die erop zit en kleurverlies. Tegelijkertijd wordt alles nog wel goed schoon. Om je lakens echt grondig te wassen raden wij bij M line je aan om niet alles in één keer in de wasmachine te proppen. Het beddengoed heeft ruimte nodig om volledig proper gewassen te zijn. Houd daarom rekening met het maximale vulgewicht van de wasmachine.
Daarnaast moet je letten op het juiste aantal graden. Zo is het gebruikelijk om beddengoed te wassen op 40 of 60 graden. Controleer altijd de instructies van jouw beddengoed om te weten welke temperatuur geschikt is voor het materiaal en de kleuren. Let wel op: een microvezel dekbedovertrek is de uitzondering op de regel. Dit beddengoed moet je namelijk koud wassen. Nadat de wasmachine zijn werk heeft gedaan is het belangrijk dat je op tijd het beddengoed eruit haalt. Op die manier voorkom je dat het gaat kreuken.
Tip van M line: droog je beddengoed aan de waslijn of op een lage temperatuur met een anti-kreukprogramma in de droger. Zo voorkom je eenvoudig kreukels in je beddengoed.
Gemakkelijk het bed opmaken
Het opmaken van je bed is een eenvoudige taak, als je weet wat de beste manier is om dit netjes te doen. Daarom geven wij ten slotte nog wat praktische tips zodat jij voortaan binnen een paar minuten jouw bed netjes opgemaakt hebt.
- Leg je dekbed met de juiste punten omhoog op bed.
- Keer het dekbedovertrek binnenstebuiten.
- Pak aan de binnenkant de uiterste hoeken vast.
- Grijp met je handen in het dekbedovertrek de hoeken van je dekbed.
- Schud het dekbedovertrek uit en herhaal dit totdat het dekbed goed verdeeld is.
- Leg het opgemaakte dekbed op je bed en controleer of de punten aan de onderkant ook goed zitten.
- Stop de instopstrook netjes in en voilà: het bed is opgemaakt.
Ziekenhuisshoeken voor het laken
Heb je een laken op je bed liggen? Dan raden wij bij M line aan om gebruik te maken van de “ziekenhuishoek” techniek. Daarmee bedoelen we de specifieke manier van vouwen waarbij het uiteinde van het laken onder de matras wordt gestopt. Deze methode wordt gebruikt in ziekenhuizen, vandaar de naam “ziekenhuishoek”. De ziekenhuishoeken maak je zo:
- Stop het uiteinde van het laken zonder plooien tussen jouw matras en het ledikant.
- Grijp ongeveer 20 centimeter vanaf het voeteneinde aan één zijkant een stuk laken. Vouw dat deel van het laken over de bovenkant van het matras in een hoek van ongeveer 45 graden.
- Terwijl het gevouwen stuk op je matras ligt, stop je de rest van het laken in aan de zijkant waar je bezig bent.
- Laat het gevouwen stuk nu van je matras vallen en stop deze ook ertussen. Dit kun je zo strak of los doen als je zelf wilt.
- Vervolgens doe je dit ook voor de andere kant van het bed.