5 tips om slapeloosheid te voorkomen
Een goede nachtrust is belangrijk voor ieders gezondheid. Wanneer u slecht in slaap kunt komen en slapeloosheid ervaart, dan kan dat gevolgen hebben voor uw algehele welzijn. Bovendien is niets zo vervelend als uren wakker liggen in bed starend naar het plafond. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen voor een slechte nachtrust of slapeloosheid. Wij geven in deze blog 5 tips om slapeloosheid te voorkomen.
Slapeloosheid voorkomen of aanpakken klinkt erg makkelijk. Toch slaapt maar liefst een kwart van de mensen slecht: zij kampen met slapeloosheid. Om slapeloosheid te voorkomen, moet u begrijpen waarom een goede nachtrust zo belangrijk is en wat de oorzaken van slecht slapen zijn.
Normaal slapen tegenover slapeloosheid
Voor onze geest en ons lichaam is het belangrijk dat we een goede nachtrust ervaren. Als mens hebben we namelijk een aantal uren slaap nodig om te ontspannen en te herstellen. Hoeveel uur slaap dat precies is, verschilt per persoon. Wanneer u één nacht slecht slaapt of maar weinig uurtjes pakt, dan zegt dat nog niet dat u last heeft van slapeloosheid. Ervaart u meer dan twee keer per week een slechte nachtrust? Ligt u ‘s nachts lang wakker of wordt u vaak te vroeg wakker? Dan heeft u last van slapeloosheid. Op de lange termijn kunt u zich hierdoor minder goed concentreren, bent u prikkelbaar en minder alert. Daarom geven wij de volgende 5 tips om slapeloosheid te voorkomen.
Tip #1 Identificeer de oorzaak van slecht slapen
De exacte oorzaken voor een slechte nachtrust kunnen enorm uiteenlopen. Desondanks is het een goed idee om eerst zelf de oorzaken van slecht slapen te identificeren. Slaapt u bijvoorbeeld slecht vanwege stress, zorgen of spanningen? Heeft u last van lichamelijke klachten waardoor u niet in slaap kunt komen? Daarnaast zijn er nog veel meer factoren die slapeloosheid kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een jetlag, dutjes doen overdag en te laat opstaan. Wanneer u weet wat bij u de oorzaken zijn, dan kunt u hier van tevoren mee omgaan en zo slapeloosheid voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Tip #2 Hanteer een vast slaapritme
Een andere effectieve manier om slapeloosheid te voorkomen is door een vast slaapritme voor uzelf te creëren. Vervolgens moet u dit ritme ook vasthouden. Zet de wekker elke dag op een vast tijdstip en duik ook elke avond weer op hetzelfde moment in bed. Onregelmatige slaaptijden is namelijk een grote boosdoener. Door een vast slaapritme op te bouwen en te hanteren, kunt u eenvoudig slapeloosheid vermijden.
Tip #3 Zorg voor een uitstekend slaapklimaat
Wij van M line zeggen niet voor niets dat goede techniek belangrijk is voor een goede nachtrust. Wanneer u een matras of kussen heeft die niet bij uw slaapgewoonten past, dan ervaart u een slechte nachtrust. Daarom is een uitstekend slaapklimaat belangrijk. Werp eens een kritische blik op uw huidige bed. Ondersteunt het matras wel goed? Past uw hoofdkussen bij uw slaaphouding? Wanneer u een zijslaper bent, dan kan de M line Athletic Pillow een uitkomst voor u zijn. Dankzij de unieke vorm en de diverse uitsparing kunnen uw spieren ontspannen en tot rust komen wanneer u slaapt.
Het is lastig in te schatten wat perfect bij u past, zeker wanneer u niet de nodige kennis beschikt. Daarom vindt u op onze webshop veel informatie over de diverse producten. Zo kunt u zelf makkelijker een uitstekend slaapklimaat samenstellen en slapeloosheid vermijden. Daarnaast heeft M line ook twee online tools ontwikkeld: de matrassenwijzer en de kussenwijzer. Binnen een paar minuten weet u dankzij de wijzers direct welk M line matras of M line Pillow You het beste bij uw wensen en voorkeuren aansluit. Hierdoor kunt u gemakkelijk het perfecte slaapklimaat voor uzelf realiseren.
Tip #4 Gun jezelf voldoende rust en ontspanning
De vierde tip tegen slapeloosheid gaat over ontspanning en rust. Wist u namelijk dat een slechte nachtrust het gevolg kan zijn van te veel inspanning en drukte kort voordat u gaat slapen? Er zijn diverse activiteiten die uw geest en lichaam actief houden. Denk bijvoorbeeld aan intensief sporten, werken of autorijden. Wanneer u deze activiteiten doet vlak voordat u naar bed gaat, kan dat leiden tot slapeloosheid. Daarnaast weten we inmiddels ook dat blauw licht kort voordat u gaat slapen tevens geen goed idee is. Dat blauwe licht houdt u wakker waardoor u wederom een slechte nachtrust ervaart. Wilt u slapeloosheid voorkomen? Gun uzelf dan ongeveer een uur voor het slapen gaan genoeg ontspanning en voldoende rust. Pak bijvoorbeeld een leesboek erbij of laat lekker een warm bad voor uzelf vol lopen.
Tip #5 Let op wat u eet en drinkt
De laatste tip die we u meegeven heeft betrekking op wat u ‘s avonds eet en drinkt. Een wijntje bij het avondeten is misschien wel lekker, maar door alcohol te drinken in de avond wordt u ‘s nachts vaker wakker. Dat kan op de lange termijn slapeloosheid veroorzaken. Naast alcohol is het verstandig om koffie, cola, energiedrank en andere cafeïnehoudende dranken te vermijden voordat u gaat slapen. Ook kan een zware maaltijd bijdragen aan slapeloosheid, omdat zo’n maaltijd nog lang drukt op uw maag. Dus wilt u slapeloosheid voorkomen? Let dan onder andere op wat u in de avond eet en drinkt.